pondělí 25. února 2013

Dřevo na zahradě – dřevěná plata



Dnes je to velmi rozšířené řešení zahradních teras. Je to velmi teplá, příjemná varianta zpevněné plchy v zeleni. Jaké ale zvolit dřevo ?


Možnosti jsou opravdu veliké od tlakově impregnovaných dřevěných fošen, přes různé tropické dřeviny až po dřevoplast.Dosti často nám bohužel rozhodování ovlivňuje i cena. U každého materiálu jsou také často jak kladné ale i záporné vlastnosti.
Tlakově impregnované dřevo je dobré, levné řešení. Většinou se tato úprava používá na náš smrk či borovici. Životnost je ovšem nižší než tropické dřeviny. Z tropických dřev je nutno obezřetně vybírat. Některá levnější trpí na praskání a kroucení a i kvalita dovážených prken není nic moc (např. bankirai). Některá dřeva jsou sice velmi tvrdá, ale zase se výrazně kroutí , praskají ve spojích a jsou alergenní  (např. massaranduba). Jiná jsou stabilní, ale zase první týdny barví okolí jako např. merbau  a jiná jsou cenově dosti náročná. Takže to vypadá , že ideální není, ale volte vždy to, co Vám vadí nejméně. Nám se docela osvědčilo nejvíce dřevo merbau, ale je třeba s vyplavováním barviva počítat a pokud třeba hrozí ušpinění omítky,j e nutno vše řádně na pár prvních týdnů ochránit. Po pár deštích je již po nebezpečí.Pokud se něco někde ušpiní, jde barva dobře odstranit Savem.
Z posledních možností jsou uměle vyrobené materiály, které jsou směsí dřeva a plastu jako je např.Twinson. Tato prkýnka vypadají docela dobře, jejich životnost je ohromná, ale pravda je, že při bližším ohledání samozřejmě poznáte, že to není dřevo. U moderních staveb by ale tento nedostatek člověk odpustil, za cenu nulové údržby a velké životnosti.Také jsou velké rozdíly u jednotlivých volených odstínů barev.

1 komentář:

  1. Materiál Twinson mi přijde jako super věc. Moderní materiál kombinující vzhled dřeva a přitom dlouhověkost plastu. Pecka.

    OdpovědětVymazat