pátek 20. ledna 2012

Nakupování rostlin






Nepodléhejte nádheře rostlin v zahradnických centrech !! Je to sice dobrá rada, kterou ale při soukromém nákupu mnohdy těžko sama dodržuji. Vždy se přesvědčím, že příroda je mocná a že mi rostlina poroste i v nevhodném místě, jen proto, že se mi líbí a prostě ji chci na zahrádce mít.
Většinou zažiji zklamání jako i mnozí ostatní.Jednak se k nám totiž začalo dovážet mnoho rostlin,které jsou choulostivé, svou domovskou školku mají v teplejších krajinách a prodejce celkem nezajímá, že Vám přežijí maximálně do první zimy a pak se také rostliny různě šlechtí a některé zajímavé kultivary jsou mnohdy choulostivější než původní druhy.
Myslím, že pokud by prodejci museli nést záruku, asi by jsme v zahradnictví viděli jen samé tavolníky a běžné místní druhy rostlin.

Pokud Vám rostliny přiveze a vysadí firma, ta už záruky za rostliny a provedenou práci nese a proto jistě vybere rostliny bytelné a vhodné pro Vaše místní a klimatické podmínky..Zahradu lze totiž vytvořit i z odolných druhů rostlin velmi zajímavou.
Pokud ale nedáte a chcete provádět nákupy sami, zde několik jednoduchých rad…
Vždy si ověřte, zda rostlina není určena do přenosných nádob ( myšleno, že na zimu budete pro ni muset hledat úkryt)
Pestrolisté, hlavně žlutolisté kultivary jsou vždy náchylnější ,oproti tomu stříbrné rostliny většinou vydrží mnohem více.
Rostliny choulostivější nekupujte a nesázejte na podzim,ale vždy na jaře, aby stihly zakořenit.

Žádné komentáře:

Okomentovat