čtvrtek 15. března 2012

Tekoucí voda v zahradě

Dnes již opravdu není problém si  realizovat sen o tekoucí vodě v zahradě.Je to poměrně jednoduché, stačí vybrat dobré čerpadlo, vytvarovat si třeba potoční korýtko a čerpadlo umístit do metrové prohlubně, abychom ho nemuseli na zimu vyndávat. Pak již je to práce pro zdatného foliáře, aby Vám svařil izolační folii do řádného tvaru. Potom již můžete zase sami potůček realizovat dle své představy. Chce to mít trpělivost a pohrát si třeba s kameny a štěrkem, dobré je mít štěrk stejného druhu jako kameny.To znamená, že do spodních partii je možno dát říční oblé kamínky a na povrch dodat třeba žulovou drť různé frakce aby to ladilo s žulovými valouny.
Potůček ale nemusí vždy tvořit klasický kamenitý zakroucený tvar, který známe z přírody. Vzpomeňte na horské potůčky tekoucí skrz louku. Je možno zkusit osázet kraje trávami
( např.ostřicí, bikou , kostřavami apod.) které nemusíte stříhat a voda bude bublat uprostřed travnatého pažitu.
Potůček Vám také může protékat v úzkém korýtku přímo zpevněnou plochou…
Možností je mnoho.Jen je třeba se nebát , že Vám vodní prvek vytvoří mnoho povinností a starostí.
Když se vše dobře udělá, budete mít z dílka jen radost a  potěší nejen oko, ale i sluch a vytvoří příjemné mikroklima na vaší zahradě.

1 komentář:

  1. Koho jsem si to achjo vzala. Když vidím jak máte hezky udělanou zahradu. To ten můj nezvládne ani ovládat filtrace jezírek. Koho jsem si to panečku vzala. Já už vážně nevím kam dál, to je snad i na rozvod.

    OdpovědětVymazat