čtvrtek 14. června 2012

Koupací a okrasné jezírko


Není to vůbec složitá věc.Chcete-li na zahradě jezírko, stačí splnit několik podmínek.Bude to stát nějaké penízky, když bude větší , musí Vám ho schválit úřad potažmo sousedi.Nesmíte mít pozemek na skále, nebo vlastně můžete, ale…
Počítejte s tím, že se musí vše řádně vymyslet.Takže neuškodí objednat projekt, který Vám řekne, kolik bude v jezírku vlastně kubíků vody, jak jej udržíte čistý, zvolíte si tvar, umístění, materiály a při větších rozměrech díla s tímto výtvorem oběhněte sousedy a úřad. Koupací jezírko má vždy část určenou pro koupání a část s vodními a pobřežními rostlinami, které pomáhají udržet vodu čistou. Pokud chcete jezírko využívat intenzivně ke koupání nebo tam mít  nějaké ryby, je dobré počítat ještě kromě přírodního čištění s umístěním filtru.Je mnoho možností filtrace. Můžete použít i různé kombinace, kdy dílem využijete pobřežní štěrkovou zónu s cirkulací vody přes tento štěrk a kořínky vodních rostlin a dílem použijete filtr umístěný mimo jezírko ( např. pod dřevěným molem).
Aby jezírko vypadalo opravdu přirozeně, je nutné počítat se zakončením folie tak , aby  měla šanci zarůst, schovat ji pod vrstvu štěrku a vše vytvarovat v příjemných oblých přirozených tvarech.Určitě nesmí chybět pramen, který doplní čistící soustavu a postará se o příjemný zvukový efekt.
Počítejte s tím, že se o vodu budete muset dělit i s různými zvířátky, které se Vám tam velmi rychle nastěhují.Takže pokud Vám vadí žabky, pulci, čolci a vodoměrky tak si nechte jezírko zajít. Pokud ne, tak si budete moci dopřát koupel v průzračné vodě bez chemických přísad v příjemném přírodním prostředí a nebo sledovat své rybky jak se prohánějí v průzračné vodě.

1 komentář:

  1. Kdybych tak mohla koupit některá jezírka na naši chalupu a udělat si to tak hezké jako to máte vy. To by u nás bylo opravdu krásné. Pracovat zároveň na nějaké zahradě by se mně také líbilo. Jsem holka do pohody, baví mě pracovat venku.

    OdpovědětVymazat